Rensa historik

Trygga Grupper är självhjälpsgrupper som leds av trygga personer som själva växt upp i en familj med missbruk men som idag mår bra. Gruppen träffas en gång i veckan och utgår från ett tema vid varje träff. Exempel på teman kan vara: familj, känslor eller självkänsla. Grupperna är en mötesplats för dig där du träffar andra i samma ålder som har en liknande situation hemma och där du får dela, lyssna och lära dig mer – men även knyta nya vänskapsband.

Internet Explorer

Under knappen Verktyg finns valet Ta bort webbhistorik, i den rutan klickar du på Ta bort allt och sedan Ja. Är det bara vissa saker du vill ta bort, som senast besökta sidor klickar du i rutan för Rensa tidigare, klickar Ja. När det är klart klicka på Stäng, längst ner till höger. När någon kommer in i rummet och du vill gömma den här sidan, tryck på panik-knappen. Det ser ut som att du kommer till en sida där du gör dina läxor.

Firefox

Under Verktyg – gå in under Rensa ut känslig data… och där kryssa i de rutor som är aktuella; gäller det bara tidigare besökta sidor är det översta rutan och gå vidare genom att klicka Rensa nu. När någon kommer in i rummet och du vill gömma den här sidan, tryck på panik-knappen. Det ser ut som att du kommer till en sida där du gör dina läxor.

Safari

I Safari finns någonting kallat Privat surfning…, och ligger under Redigera. När den funktionen aktiveras läggs inte webbsidor till i historiken och ingen annan information sparas. Under Historik kan du gå in under Visa all historik och där högerklicka och välja Radera på de sidor du vill ta bort. Eller så kan du Rensa historik under Historik och då ta bort alla sidor som besökts. När någon kommer in i rummet och du vill gömma den här sidan, tryck på panik-knappen. Det ser ut som att du kommer till en sida där du gör dina läxor.

Google Chrome

I Google Chromes verktyg (skiftnyckeln uppe till höger), ligger rubriken Historik (Ctrl+H), där du kan klicka på Ta bort historik för denna dag, och sedan göra det med OK. Under samma skiftnyckel finns också Rensa sökdata..., där du klickar i det du vill ta bort och sedan klickar på Rensa sökdata. I Google Chrome kan du också surfa inkognito (anonymt, utan spår), vilket innebär att de webbsidor du öppnar och de filer du laddar ner inte loggas i historiken för surfning och nerladdning. Dessutom raderas alla kakor när du stängt inkognitofönstret. Du kan surfa normalt och i inkognitoläge samtidigt genom att använda olika fönster. För att surfa anonymt väljer du Nytt inkognitofönster (Ctrl+Skift+N) under skiftnyckeln. När någon kommer in i rummet och du vill gömma den här sidan, tryck på panik-knappen. Det ser ut som att du kommer till en sida där du gör dina läxor.

Vem kan söka stöd hos oss?

Vem kan söka stöd hos oss?

Du behöver inte alltid veta exakt vad problemet är. Du kanske har en klump i magen eller känner oro? Vi är vana att höra om alla möjliga problem, stora som små, och kommer inte tycka att det du berättar är konstigt. Vi dömer ingen och alla känslor är okej. Trygga Barnen finns för dig mellan 7 och 25 år som växer eller har växt upp i en familj med någon typ av missbruk. Du är välkommen precis som du är. Alla är lika välkomna hos oss och vi kommer alltid bemöta dig med respekt.

Stöd I stockholm

Stöd I stockholm

Om man vill komma till oss på Trygga Barnen och komma in i något av våra fysiska stöd börjar vi alltid med ett introduktionssamtal. På ett intromöte får ni träffa vårt barn och ungdomssamordnare som själv har egna erfarenheter av en stökig uppväxt. Det är ett avslappnat och kravlöst möte där du får se vår lokal och veta mer om alla våra stöd. Sedan kommer vi tillsammans fram till vilket stöd som skulle passa dig och tar det sedan vidare därifrån. På introsamtal får du ta med dig en kompis, en familjemedlem eller förälder – det som känns bäst för dig. Självklart helt kostnadsfritt, som allting hos oss Plats – Rindögatan 15, gärdet.

Lokalt Stöd

Lokalt Stöd

Våra lokala hjältar är en extra trygg vuxen som finns där för att lyssna och göra sitt bästa för att hjälpa dig vidare till rätt stöd och hjälp i närheten av där du bor. Hjälten erbjuder både digitalt stöd via Instagram och fysiskt stöd. Tillsammans med hjälten i din kommun kan du gå en promenad, ta en fika eller hitta på något roligt. Hjälten kan även följa med dig som stöd om du har möten hos socialtjänsten eller andra möten du behöver stöd vid. 

Psst! I en del regioner erbjuder vi även Tryggt Häng och Trygga Högtider. Fråga en hjälte i din kommun om vad som erbjuds i just din region! 

Vanliga frågor
Du som är mellan 7 och 25 år kan vända dig till oss om du är orolig över att någon i din närhet som dricker för mycket alkohol, tar andra droger eller har andra former av missbruk. Ibland kan det vara svårt att veta exakt vad som gör en orolig. Alla typer av frågor, funderingar och känslor är välkomna, inga problem är för stora eller för små för oss. Vi finns här för dig, dina tankar och känslor är viktiga! 
Om du inte vill att det ska synas att du har besökt tryggabarnen.org kan du klicka på Rensa Historik högst upp på denna sida. Där får du instruktioner om hur du kan rensa din historik i webbläsaren. 
Nej, allting är helt kostnadsfritt!  
Det är inte alltid lätt att veta om ens förälder har ett missbruk. Du behöver inte alltid veta exakt vad problemet är för att kontakta oss, det räcker med att du har en klump i magen och vill få stöd. Vi fokuserar på ditt mående och inte din förälders problematik. 

Du kan anmäla dig till våra olika stödaktiviteter som Trygga Grupper, Trygg Hand och Tryggt Häng via Stödverksamhet i Stockholm.

Alla de vuxna du kommer möta i våra stöd har egna erfarenheter av att ha vuxit upp i familjer där det funnits missbruk. De ger stöd utifrån sina egna erfarenheter som de har fått hjälp för och idag vill hjälpa barn och unga i liknande situation. Vi är inte elevhälsan eller socialtjänsten, utan trygga vuxna utanför familjen. 

Vi har tystnadslöfte vilket betyder att det du berättar stannar hos oss. Vi berättar inte för någon om du inte vill. Enda undantaget är om vi ser att någon gör dig illa, men då kommer vi alltid att prata med dig först. Då gör vi det som kallas för en orosanmälan. 

I vår stödchatt på Snapchat är du anonym och kan känna dig helt trygg i det du väljer att berätta. Vi kan inte göra en orosanmälan eller hjälpa dig vidare om du inte delar med dig av vad du heter eller var du bor, men detta sker helt på dina villkor. 

Om någon är orolig för att ett barn inte har det bra så kan den personen anmäla det till soc. Man kan till exempel skriva eller ringa till soc och berätta vilket barn det handlar om och varför man är orolig. Det här kallas att personen gör en orosanmälan. Ofta brukar anmälningar handla om att föräldrarna kanske inte kan ta hand om barnet, eller att barnet gör farliga saker.

När någon gör en orosanmälan tar socialtjänsten emot den och läser eller lyssnar på vad anmälaren är orolig för. Nästa steg för soc är att bestämma om oron är så allvarlig att de måste skydda barnet akut.

Här kan du läsa mer om Socialtjänsten och orosanmälan: Om socialtjänsten för barn och unga – Koll på soc (kollpasoc.se) 

Nej, du får vara anonym om du vill. Om du vill vara anonym så välj ett användarnamn på Snapchat som inte avslöjar ditt riktiga namn, men det är ingenting vi kollar upp. 

Våra öppettider i chatten är:
Onsdagar 19-23
Fredagar 19-23
Lördagar 19-23
Söndagar 19-23

Du kan alltid skriva till oss, även de tider chatten inte är öppen. Då svarar vi så fort vi kan under när chatten öppnat igen. Svarstiden i chatten under våra öppettider kan variera beroende på hur många som är inne och chattar med oss.  

Trygga Grupper

Trygga Grupper är självhjälpsgrupper som leds av trygga personer som själva växt upp i en familj med missbruk men som idag mår bra. Gruppen träffas en gång i veckan och utgår från ett tema vid varje träff. Exempel på teman kan vara: familj, känslor eller självkänsla. Grupperna är en mötesplats för dig där du träffar andra i samma ålder som har en liknande situation hemma och där du får dela, lyssna och lära dig mer – men även knyta nya vänskapsband.

Var

Rindögatan 15 i Stockholm. Närmsta tunnelbanestation är Gärdet. 
Vem Dag Tid
Åk 7-gymnasiet
Måndagar
18:00-20:00
Åk 1-3
Tisdag
17:30-19:30
Åk 4-6
Onsdagar
17:30-19:30
18-25 år
Torsdagar
18:00-20:00

Tryggt Häng

Tryggt Häng är en stund för att umgås och hänga tillsammans med trygga och närvarande vuxna och andra unga i din ålder. Det är kostnadsfria och åldersindelade aktiviteter, häng och workshops som löper under hela året. Det är en öppen mötesplats där du får möjlighet att göra något kreativt, roligt, prata med en vuxen eller bara få vara dig själv på en trygg plats. Våra trygga häng är ett ypperligt tillfälle att testa på vår verksamhet då det är varmt välkommet att ta med kompisar upp till 25 år. Under Tryggt Häng har vi även helt kostnadsfria lovaktiviteter under alla skollov. Vi vet att loven kan vara extra tuffa för barn och unga som växer upp i en dysfunktionell familj och bokar därför in extra roliga aktiviteter under loven. Det kan vara allt från klättring, go-cart, frukostbuffé och biovisning i en egen biograf. För att få anmälningslänken till nästa aktuella skollov mejla kontakt@tryggabarnen.org. Håll dig uppdaterad på Trygga Barnens Instagram för mer information eller skicka ett mejl till kontakt@tryggabarnen.org för aktuellt schema.

Trygg Hand

Trygg Hand innebär att du matchas med en trygg vuxen som själv har erfarenhet av en stökig uppväxt men som idag mår bra. Trygg Hand ger dig egen tid med en vuxen som bryr sig om, lyssnar och är närvarande under 10-15 träffar där ni samtidigt kan hitta på saker som du tycker är roligt. Ni matchas utifrån ditt behov, dina intressen och vart i Stockholm ni bor där ni sedan tillsammans hittar på aktiviteter men även sätter upp konkreta mål att jobba mot. Exempel på mål kan vara: att jobba på sin självkänsla, att få stöd på möten med socialtjänsten, få hjälp att plugga eller att lära sig sätta gränser.

Trygga Högtider

Vi vet att högtider såsom midsommar och jul är ofta extra jobbiga om du växer upp i en familj där någon har problem med missbruk. Därför ordnar vi ett alternativ till jul och midsommar ett par dagar innan den riktiga högtiden. Våra trygga högtider anordnas i både Stockholm och Göteborg. Du får ta med dig en vän eller någon från familjen och vi firar högtiden med allt vad det innebär.

Introduktionssamtal

Om man vill komma till oss på Trygga Barnen och komma in i något av våra fysiska stöd börjar vi alltid med ett introduktionssamtal. På ett intromöte får ni träffa vårt barn och ungdomssamordnare som själv har egna erfarenheter av en stökig uppväxt. Det är ett avslappnat och kravlöst möte där du får se vår lokal och veta mer om alla våra stöd. Sedan kommer vi tillsammans fram till vilket stöd som skulle passa dig och tar det sedan vidare därifrån. På introsamtal får du ta med dig en kompis, en familjemedlem eller förälder – det som känns bäst för dig. Självklart helt kostnadsfritt, som allting hos oss.

Adress: Rindögatan 15 Gärdet, Stockholm.

Har du frågor om våra stöd maila eller ring oss på:
kontakt@tryggabarnen.se
070-4777910

Innehållsfriskrivning

Stiftelsen Trygga Barnen står under tillsyn av Länsstyrelsen i Stockholms län enligt de regler som gäller för stiftelser. Stiftelsens ekonomi revideras årligen av en auktoriserad revisor. Personerna på bilderna har inget samband med missbruk eller Trygga Barnen.
© Copyright Trygga Barnen 2020